Figyelem!

Egyesületünk figyelemmel kíséri a gyepmesteri telepre bekerülő négylábúakat. Ön is megteheti ha követi Facebook oldalunkat vagy a telep honlapját az alábbi linken:

Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.

Szociális program

1 % esély

Összefogás

A póráz két végén

Befogadó

Nagyon nehéz és fárasztó évet tudhatunk magunk mögött. Természetesen nem csak rossz és negatív dolgok történtek velünk, hanem legalább annyi, ha nem több jó és pozitív dolog is. Hogy mivel kezdjük? Próbálunk sorban haladni.

 

 

 

 


 

Az év elején, tavasszal megkaptuk a szomorú hírt, hogy idén Susy Utzinger (svájci alapítvány) forráskimerülés miatt nem tudja a magyarországi ivartalanításokat támogatni. Ez hatalmas érvágás volt a számunkra, hiszen legfőképp az ő segítségükkel tudtunk Hódmezővásárhelyen és környékén több száz utcai cicát ivartalaníttatni, valamint a nehéz helyzetben élő, állattartóknak segítséget és támogatást nyújtani.
Természetesen nem adtuk fel az ivartalanítási programunkat, hiszen ez az egyik legfőbb tevékenységünk! Mini projektek keretein belül folytattuk az ivartalaníttatásokat a Ti segítségetekkel és önerőből, így ötven cicát tudtunk ivartalaníttatni. Ez sajnos nem sok, de sokkal több, mint a nulla, hiszen pontosan jól tudjuk, hogy egy ivaros, nőstény cicából egy év múlva, akár tizenkét ivaros cica is lehet és … ne is számoljuk tovább, mert ijesztő számok jönnek ki.
Szerencsére több oktatási intézménybe is eljutottunk az idén is, ahol a felelős állattartás jegyében szólíthattuk meg a fiatalokat. Ez rendkívül fontos célkitűzésünk szintén, hiszen, ha a fiatalok szemléletét nem formáljuk jó irányba, az állatok tisztelete és szeretete irányában, akkor hiábavaló a munkánk. Tudjuk, ez egy hosszú út, de fontos és az állatvédelem alapját képezi nálunk.

Egyesületünk életében hatalmas mérföldkő volt az Állatvédelmi- és Szabadidős Központunk engedélyezése, hiszen már több éve azon ügyködtünk, hogy ezen a területen működni és dolgozni tudjunk. (egy bekerítetlen, teljesen üres telket vásároltunk, így a nulláról kellett kezdenünk) Nem tudunk egyelőre nagy létszámú állatot fogadni, kis létszámmal dolgozunk, pontosan annyival, amennyit önerőből és a Ti segítségetekkel el tudunk látni.
Cicákat, kutyusokat és süniket gondozunk a központunkba, önkéntes alapon – azaz nincs fizetett állatgondozónk! A területet, a hivatalos engedéllyel működő állatvédelmi létesítményünket fejleszteni szeretnénk, például most egy új cicaházzal, de a 2020-as évben szeretnénk még több kutya kennelt felállítani, hogy még több állaton tudjunk segíteni.
Természetesen ehhez az önkéntesek már kevesek lesznek, azaz szükségünk lesz egy pár óra hosszás állatgondozó alkalmazottra, akinek az lesz a feladata, hogy a központban ellássa az állatokat, kitakarítson, megetessen és, ha marad idő rá, szocializálja a négylábúakat.  Erre fogunk forrást keresni!
Sokan támadtak bennünket, köztük helyi állatvédelmi szervezetek, hogy alacsony létszámmal dolgozunk és hogy nincs száz kutyánk vagy ötven macskánk. Nyilvánvalóan mi a felelős állattartói szerepet szeretnénk betölteni, így kizárólag annyi állatot fogadunk, amennyit el tudunk látni. Mi minden hozzánk kerülő állatnak a maximális állatorvosi ellátást adjuk meg, azaz oltatjuk őket, rendszeresen parazita mentesítjük, betegségekre szüretjük, ivartalaníttatjuk, chippeztetjük, még a cicákat is.
Hatalmas öröm a számunkra, hogy a központunkból már sikerült örökbe adnunk több kutyust és cicust is, köztük Fickót, Lilit, Pamacsot, Kócost, Bolyhost, Lenkét, ők már boldog családban tölthették az idei karácsonyt! Több nyílt napunk is volt, amely során szintén a hozzánk kilátogató fiatalok oktatására fektettük a hangsúlyt az Állati Jó Játszótér (Tescós pályázat) segítségével. Folytattuk a Cserko Állatvédelmi Klubot Karádi Ágnes tanárnővel a Cseresnyés Kollégiumban.
A tüskésekre is kiemelt figyelmet fordítottunk ebben az évben is, több baba sünit neveltünk fel, több sérült sünit gyógyíttattunk meg és jelenleg is téli álmot alusznak nálunk a késő őszi almok, akiket utcán, autó úton találtak, rendszeresen etetjük, itatjuk őket, ha fel-fel is ébredeznek, tudnak táplálkozni. Őket tavasszal hazavisszük, a természetbe.
Ősszel elindítottunk egy ismertetőt a Fiv (macska AIDS), és a FeLV (macska leukózis), valamint a FIP (macska hashártya gyulladás) betegségekkel kapcsolatosan. Sajnos nagyon sokan nem is ismerik ezeket a betegségeket, pedig nagyon gyakoriak és ami a legszomorúbb, hogy gyógyíthatatlanok és a macskák számára végzetesek. Jövőre ezekről a cicabetegségekről is fogunk sokat írni, előadást tartani és ami a legfontosabb, rendszeresen el fogjuk mondani, hogy hogyan is előzhetjük meg a betegséget.
Nagyon sok minden történt még velünk, amit órákon keresztül tudnánk nektek írni, de nagyon tömören és röviden, nagy vonalakban a leírtak. Jövőre mindenképp folytatjuk az ivartalanítási programjainkat, a központunk fejlesztését és építését, a sünik mentését, a cicabetegségekkel kapcsolatos tájékoztatásokat, a fiatalok oktatását … és mindehhez számítunk a Ti további segítségetekre is!
Hálás szívvel köszönjük, hogy 2019-ben is ilyen sokan mellénk álltatok, segítettétek a munkánkat, a védenceink ellátását, gyógyíttatásukat, köszönjük szépen! Boldog Új Évet Kívánunk minden kedves követőnknek, támogatónknak és állatbarátnak!

Adományozás

 

Bankszámlaszám: 10700158-67637539-51100005

Facebook

Cicások csoportja!

 
Cicatartók és kedvelők Klubja
Nyilvános csoport · 262 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Szabályzat! Kedves Klubtagok! Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy megmutassuk kedvencünket és segítséget nyújtsunk egymásnak a cicatartás nehézsé...
 

Csatlakozz

Életmentő

Sünmentő

Segítség

Már idén is több, mint 15 családnak segítettünk.