Figyelem!

Egyesületünk figyelemmel kíséri a gyepmesteri telepre bekerülő négylábúakat. Ön is megteheti ha követi Facebook oldalunkat vagy a telep honlapját az alábbi linken:

Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.

Szociális program

1 % esély

Összefogás

A póráz két végén

Befogadó

Szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni az utcai cicák ivartalanításával kapcsolatosan. Mint tudjátok, Hódmezővásárhelyen a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete eddig már több, mint 400 cicát ivartalaníttatott, ebben utcai cicák szerepeltek legfőképp, de nehéz helyzetben élő, cicatartók is kaptak segítséget.
 
 
 

 
Hogy miért tűztük ki zászlónkra az utcai cicák ivartalaníttatását? Mert ez az egyetlen egy olyan módszer, amely alapján meg tudjuk akadályozni és fékezni a fölös szaporulatokat. Láttunk már elég beteg, lesoványodott, taknyos cicát, akik lefertőzték a környezetükben élő egyedeket is és az életükért küzdöttek. Ezt szeretnénk megelőzni az ivartalanítással és megmenteni a szenvedéstől a még meg nem született cicákat és a mamit is természetesen. A kandúrok esetében is ugyanolyan fontos az ivartalanítás, hiszen a verekedés során sok seb keletkezhet rajtuk és mindenféle betegséget elkapnak és átragasztják egymásra. Párzáskor az esetleges halálos fertőzéseket a nőstények is elkaphatják, továbbá az utódok is betegen születhetnek. 
Állatorvosaink kiváló szakemberek, akik a segítségünkre vannak ebben. A nőstény cica ivartalanítása egy rutin műtéti eljárás ma már, amely annyit jelent, hogy a petefészket eltávolítják, vagy teljes méh eltávolítást végeznek. A műtét komplikációmentes, persze ez függ a cicus állapotától is, ezért fontos az előzetes vizsgálatuk. Itt fontos megemlítenünk, hogy a petevezeték elkötését soha nem alkalmazzuk, eszünkbe sem jutna, hiszen ez sem állatorvosi, sem állatvédelmi szemszögből nem felel meg céljainknak. A kandúrok műtéte lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, hiszen az sokkal kisebb műtét. 
Az utcai cicák ivartalaníttatását a nemzetközileg is elismert TNR módszer alapján végezzük, ami annyit jelent, hogy befogjuk az adott állatot, ivartalaníttatjuk, szükség esetén gyógykezeltetjük és visszahelyezzük az addigi életterébe. Köztudott, hogy egy ivartalanított cica szervezete sokkal erősebb és ellenállóbb lehet, valamint az állat kiegyensúlyozottabbá is válhat. A legfontosabb mégis az, hogy nem fog tovább szaporodni az adott területen, hiába etetik és gondozzák őket az adott környéken lakó állatbarátok, arról nem is szólva, hogy több esetben még az ivaros egyedeket is elűzik. Ebből az következik, hogy új kolóniás tag nem fog beépülni a csapatba. Magyarországon ez az egyetlen egy olyan humánus módszer, amellyel csökkenteni tudjuk a kóbor cicák számát. Hosszú távon csak és kizárólag ez hozhat eredményt, így egy felelősségteljes állatvédő ezt a programot elsőként tűzi ki a zászlajára.
A programjainkat a
támogatásával tudjuk megvalósítani, valamint azon állatbarátok felajánlásaival, akiknek szintén szívügyük a kóbor cicák sorsa.

(A képen Kaszap cica látható, akit a belvárosból ivartalaníttattunk.)
 

Adományozás

 

Bankszámlaszám: 10700158-67637539-51100005

Facebook

Cicások csoportja!

 
Cicatartók és kedvelők Klubja
Nyilvános csoport · 262 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Szabályzat! Kedves Klubtagok! Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy megmutassuk kedvencünket és segítséget nyújtsunk egymásnak a cicatartás nehézsé...
 

Csatlakozz

Életmentő

Sünmentő

Segítség

Már idén is több, mint 15 családnak segítettünk.