Több mint négyszáz cicát ivartalaníttatott az elmúlt időszakban a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a város környékén. A szervezet legfőbb célkitűzése a fölös szaporulatok megakadályozása. Rengeteg utcán élő cica van, számuk csökkentésére az egyetlen humánus megoldás az ivartalanítás.

Balogh Ernő az egyesület elnöke elmondta, mindenkinek be kell látnia, hogy ez az egyetlen egy olyan tevékenység, amellyel a legtöbbet tehetjük az utcán élő cicákért. Fontos megemlíteni, hogy azért a cicákra fókuszál a szervezet, mert őket kevésbé karolták fel, mint például a kutyákat. Valljuk be, egy utcán kóborló, bandukoló macskán ritkábban akad meg az emberek szeme – tette hozzá az elnök.
Egyetlen nőstény macska egy év alatt, akár négy, sőt öt vagy hat szintén nőstény cicát is lefialhat, akik – ha tavasszal születnek – ősszel már szintén ivarérettek lesznek és fialhatnak. Ha az utódokat, és azok utódait is beleszámoljuk, akkor egy nőstény macskától 3 év alatt körülbelül akár 400 utód is származhat.  Sokan ezt nem hiszik el, pedig csak le kell ülni egy papírral és egy tollal, és egy picit matekozni. Ezeknek a cicáknak több mint a fele már betegen születik, hiszen a mama cica sem egészséges. A nőstények, és persze a kandúrok is, ki vannak téve különböző halálos betegségnek, amelyeket párzás útján kapnak el egymástól.

Balogh Ernő kiemelte, nincs ma Magyarországon olyan menhely, állategészségügyi létesítmény, amely egy éven belül több száz cicát be tudna fogadni az utcáról. Ezeket az állatokat gyógyíttatni kell, teszteltetni FIV és FeLV-re, oltási programjaikat végig kell vinni. Ehhez sem hely, sem humán erőforrás, sem pénz nem áll rendelkezésére. Az elnök példaként azt említette, hogy tavaly volt olyan hét, amikor 50-60 cicát kellett volna azonnal befogadni az utcáról. Az országban működő nagyobb menhelyek, állatotthonok éves szinten fogadnak húsz-negyven cicát, de ez töredéke annak, amennyi az utcán él és fial folyamatosan.
A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete ivartalanításainak zömét a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz svájci alapítvány támogatásával oldotta meg eddig. Nemrégiben azonban megérkezett az értesítést, hogy az alapítvány idén nem tud Magyarországra ivartalanítási támogatást küldeni forráskimerülés miatt. Ez hatalmas probléma, hiszen önerőből nem tud csaknem két millió forintot előteremteni a vásárhelyi szervezet. Már most van több vemhes cica, akiket azonnal ivartalaníttatni kellene, de nincs miből. Ha most egy évig szüneteltetik a műtéteket, az eddigi eredmények vesznek kárba, hiszen jórészt újratermelődik a cicamennyiség.

Az egyesület mindenképp folytatni szeretné az ivartalanításokat, így projektenként, azaz kolóniánként halad majd a következő időszakban. Jelenleg egy vállalkozás területén él két nőstény és egy kandúr cica, akiket sürgősen ivartalaníttatni kell. A szervezet arra kér minden állatbarátot és állatvédőt, hogy segítsék a munkát. A magánszemélyek, baráti társaságok, cégek, civil szervezetek adománya hatalmas segítség, de a problémát jelezték a városvezetésnek, valamint a képviselő testületnek is.
Amennyiben támogatná a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete ivartalanítási programját, azt a 10700158-67637539-51100005-ös számlaszámra utalva teheti meg „ivartalanítás” közleménnyel. PayPal-on is várjuk az adományokat: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Bővebb tájékoztatás a www.hmvhelyiallatvedok.eu honlapon található.