Itt az ősz, lassan beköszönt a tél, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünikre, főleg a kölyök tüskésekre.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete idén nyáron is nagyon sok sünit mentett meg, nevelt fel és juttatott vissza a természetbe. Ám az ősz beköszöntével, a hideg idő beálltával, veszélybe kerülhetnek a később született sünik.
Balogh Ernő az egyesület elnöke elmondta, ha 10 fok alá csökken huzamos ideig az átlaghőmérséklet és még a süni nem érte el az 500-600 grammot, életveszélybe kerülhet. Nincs ugyanis elég zsírrétege, tartaléka, hogy a mínusz fokokat túlélje. Ilyenkor át kell teleltetnünk.
Erre egyébként bárki képes, például a kertben egy kis elkerített rész kialakításával. Ezt jó vastagon béleljük ki szalmával és fedjük le a tetejét, hogy ne ázzon be. Természetesen rendszeresen etetni és itatni kell a süniket. Nagyon szeretik a jó minőségű nedves macskaeledelt, és a száraz tápot is, de kedvenc eledelük a kukac. Tavaszra a kis tüskések nagyra nőnek, így amint beköszönt a jó idő, már mehetnek is vissza a természetbe.
Balogh Ernő hozzátette azt is, csakúgy, mint 2017 telén, idén is teleltetnek süniket, de csak korlátolt számban tudják fogadni a tüskéseket. Amit tudnak, megtesznek értük. Kiemelte, ha bárki kis sünit lát, ne hagyja magára, segítsen neki, hiszen az élete múlhat rajta. Sokan nem tudják, de a keleti sün védett állat és 2014-ben az Év Emlősének is választották Magyarországon.