Figyelem!

Egyesületünk figyelemmel kíséri a gyepmesteri telepre bekerülő négylábúakat. Ön is megteheti ha követi Facebook oldalunkat vagy a telep honlapját az alábbi linken:

Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.

Szociális program

1 % esély

Összefogás

A póráz két végén

Befogadó

ITT hallgathatja meg adásunkat!

Téma:   - Az állatok testbeszéde
- Házi praktikák

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke, Balogh Ernő, és önkéntesük, Katona Dóra, a két műsorvezető, megköszönték minden kedves segítő állatbarátnak, akik  a március 9.-ei gyűjtésen hozzájárultak az Egyesület védenceinek boldogulásához.
A mai műsor első felében az állatok testbeszédét ismertették.

A kutyáknál szót ejtettek különböző hangulati  viselkedésekről, mint a :
•       nyugodt
•       játékos
•       domináns
•       alázatos
•       agresszív
•       izgatott
•       éber
•       ideges
Ismertették a legjellemzőbb testbeszédi jeleket a felsoroltak kapcsán, hogy mire lehet következtetni a kutya fülének, farkának mozgatását, nézését, testtartását illetően. Kiemelték, hogy külön-külön nem értelmezhetőek, kizárólag az összképet kell nézni, és nem egy adott testrész állásából, mozdulatából eldönteni a kutya hangulatát.
Ezek után a cicákról beszéltek. Míg a kutyák 10 hangjelzést használnak, addig a macskák kb. 100-at. Persze mindet ismertetni nem lehetett, de a legfontosabbakat, legjellemzőbbeket, mint pl. 1-2 nyávogásfajta, ciripelő vagy éppen a fújó hang bemutatására sor került a dorombolás, harapás, farkcsóválás ismertetése mellett.
Említést tettek az undort kifejező, az ijedt cica viselkedési jegyeiről, illetve megtudhatták a hallgatók azt is, hogy mire utalhat az orrok összeérintése, dörgölődzés, vagy a dagasztás.

 

A következő blokkban a kisemlősökről általános testbeszédi jeleket ismerhetünk meg a hörcsög, tengerimalac, patkány, nyúl és vadászgörény kapcsán.
•       Mit jelent a ketrec rágása?
•       Fogkocogtatás: vicsorgás vagy vigyorgás?
•       Mikor jó kedvű, mikor mérges?
•       Mikor játszik, mikor harcol?
•       Mikor fenyegető a testtartás?
Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk.

A műsor második felében házi praktikákba avattak be minket a „régi öregek” a két műsorvezetőn keresztül. Több régóta bevált, otthonunkban könnyen elkészíthető, megvalósítható trükköt ismerhettünk meg bolha, kullancs vagy éppen csalánkiütés ellen. Megtudhattuk falánk, vagy pont ellenkezőleg, étvágytalan kutyus esetében mit tehetünk mi magunk. edény tisztántartására is volt pár tippük, vagy, hogy hogyan fürdessük le vegyszermentesen, házi készítésű fürdetővel kedvencünket. Elmondták, hogy akkor sem kell aggódni, ha esővizet iszik a kutyusunk, hasmenésre kiváló az egy napos koplaltatás után a főtt rizs, csirkehússal például, vagy székrekedésre a füge, illetve dió is. Ilyen, és ehhez hasonló házi praktikák mellett, fontos szem előtt tartani, hogy ,ha 2-3 napon túl is fennáll a panasz,akkor állatorvoshoz kell fordulni.

Végezetül gazdi kereső kutyusokat mutattak be, akik után lehet érdeklődni, illetve megtekinteni őket, a www.hmvhelyiallatvedok.eu honlapon.
Önkéntesek jelentkezését is várják, akik úgy érzik bármiféle segítséget tudnak nyújtani, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


Balogh Ernő (Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke)
Katona Dóra (önkéntes), valamint nélkülözhetetlen technikus segítőnk: Ambrus György Attila

Adományozás

 

Bankszámlaszám: 10700158-67637539-51100005

Facebook

Cicások csoportja!

 
Cicatartók és kedvelők Klubja
Nyilvános csoport · 262 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Szabályzat! Kedves Klubtagok! Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy megmutassuk kedvencünket és segítséget nyújtsunk egymásnak a cicatartás nehézsé...
 

Csatlakozz

Életmentő

Sünmentő

Segítség

Már idén is több, mint 15 családnak segítettünk.