Figyelem!

Egyesületünk figyelemmel kíséri a gyepmesteri telepre bekerülő négylábúakat. Ön is megteheti ha követi Facebook oldalunkat vagy a telep honlapját az alábbi linken:

Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.

Szociális program

1 % esély

Összefogás

A póráz két végén

Befogadó

A TNR módszer: Befogás - Ivartalanítás (amennyiben szükséges, gyógyíttatás) - Visszaengedés

 

 

 

 

 

 


 

AZ IGAZI ÁLLATMENTÉS A MEGELŐZÉS
A TNR nemzetközi módszer a legesleghatékonyabb a szabadon kóborló, szenvedő, betegeskedő macskák szaporodásának kontrollálására.
Hogy többet megtudj erről, pár infó:
Befogás: Előzetes információk alapján (etetők) felmérjük a terepet, a kolóniát. A legtöbb esetben vad, szabad kézzel megfoghatatlan cicák alkotják a közösséget. A legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszközünk a befogáshoz az élvefogó csapdánk. Ez mind a cica, mind ránk nézve nagyon biztonságos.
Ivartalanítás: Együttműködő állatorvosunk/állatorvosaink megvizsgálják a cicát alaposan (szívhang, légzés, testhő mérése, stb) és amennyiben általános állapota kielégítő, elaltatják a cicát és elvégzik a műtétet. Fontos kiemelnünk, hogy állatorvosaink a nőstény cicák esetében teljes méheltávolítást végeznek. Amennyiben a cica beteg, első a gyógykezeltetése, majd ezt következően kerülhet sor az ivartalanítására. Ha műtéti beavatkozásra van szüksége, és nem megterhelő a szervezetének, azt az ivartalanítással együtt végzik el az állatorvosok, hogy ne kelljen annyiszor altatni a cicát. Ez mindig az adott egyedtől függ. Külső-belső parazitamentesítésük, a fülük kitisztítása is elengedhetetlen!

Visszaengedés: A lábadoztatást követően, ami kandúr cicáknál 48 óra (2 teljes nap), nőstényeknél minimum 96 óra (4 teljes nap) visszaengedjük őket arra a helyre, ahol eddig is éltek és az etetőik ellátták őket. Pár hét és sokkal egészségesebbek lesznek, sokkal szebbek. Itt még semminek sincsen vége, hiszen az etetőkkel többnyire a kapcsolat megmarad és, ha észreveszik, hogy valamelyik cica beteg, jelzik a számunkra és mi segítünk az újbóli befogásában, állatorvoshoz szállításában. Tehát, a kolóniák sorsát a lehetőségeinkhez mérten nyomon követjük.
Amennyiben egy cica a lábadoztatás során megszelídül és van helyünk a befogadására, nem engedjük vissza, hanem a gondozásunkba vesszük az eljárási protokollunk szerint (oltási program megkezdése, chip, FIV/FeLV szűrés), majd, ha minden rendben, fokozatosan beszoktatjuk a Cicalakba, a többi cicushoz, eleinte csak hordozóba visszük át, majd kis időre kiengedjük, stb. Erre egyébként ritkán van alkalom, ugyanis többnyire ezek az eleve utcán született cicák nem igazán barátkoznak meg, az nagyon hosszú idő lenne, mire szocializálhatóak lehetnének.
Fontosnak tartjuk elmondani, hogy a tevékenységünk, a működésünk legális, hatósági engedéllyel rendelkezünk, amelynek száma: HU-05-3-ME-002. Erre azon felül, hogy büszkék vagyunk, hogy az előírásoknak megfelelünk, ránk nézve nagyon szigorú vonzata is van. Minden egyes cicát egy TNR nyilvántartó kartonra fel kell vezetnünk és leírni a beavatkozásokat, a cica adatait rögzíteni és természetesen azt is, hogy mikor és hol fogtuk be, valamint, ha visszaengedésre kerül, akkor annak dátumát és pontos helyszínét felírni. A központunkba, ha bekerül egy állat, írhatnánk azt is, ha átlépi a kaput, azt azonnal nyilvántartásba kell, hogy vegyük, ez állat egészségügyi szempontból nagyon fontos. A hatóság, a kormányhivatal bármikor ellenőrizheti a munkánkat, előzetes bejelentkezés nélkül, mind a helyszínen (a központunkba, a menhelyünkön), mind tevékenység közben. Igaz, önkéntesek vagyunk mindnyájan, de ez nem azt jelenti, hogy nem vesszük figyelembe a szakmai és a törvényi előírásokat, sőt. Mi a legális, bejelentett, becsületes állatvédő társaink jogaiért küzdünk, ellenkezőleg a nyilvántartásba sem vett, néha inkább szaporítótelepre hasonlító menhelyekkel szemben  Befogott cicák esetében mindig ellenőrizzük, hogy chippel rendelkezik-e a cica, de sajnos chippes cicát még nem fogtunk, pedig ez azt jelentené, hogy gazdás, legalábbis valaha az volt. Mindenesetre akkor fel tudnánk venni a kapcsolatot a gazdival. Érzésünk szerint ezzel az esettel nem az elkövetkezendő 10 évben fogunk találkozni! A befogott cicákat a nyilvántartáson túl egyébként itt, a Facebook-on is kiposztoljuk, maradéktalanul, valamint a honlapunkra is felkerülnek, időközönként a sajtó munkatársaik is megjelenítik a cicákat egy-egy újságban, hírportálon, televízióban.
Köszönjük, hogy elolvastad ezt a szakmai ízelítőt a munkánk egyik legfontosabb preventív részéről.

 

NE FELEDD! Szeretnénk a Cicalakot bővíteni
Neked is fontos a bársonytalpúak segítése és megmentése?  Ha igen, most segíthetsz!  A meglévő Cicalakunkat szeretnénk kibővíteni, hogy több cicusnak tudjunk esélyt adni, megmentve az életüket  Ez a projekt a Te, a családtagjaid, a barátaid, az ismerőseid segítsége nélkül nem fog sikerülni!  Pedig hatalmas nagy szükség van rá, hiszen nagyon sok cica vár megmentésre. Összesen: 300 000 forintot kell összegyűjtenünk ahhoz, hogy kibővítsük a Cicalak befogadó kapacitását. Ugye sikerülni fog? Számítunk a segítségetekre, legyél állatbarát vagy cég, minden adomány egyaránt számít!  Az adományokat a 10700158-67637539-51100005-ös (CIB Bank) számlánkra várjuk, külföldi utalás esetén segítség lehet:
HU60 1070 0158 6763 7539 5110 0005
SWIFT kód: CIBHHUHB
PayPal: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
FONTOS: közleménybe feltétlenül írjátok bele, hogy: „Cicalak bővítésére”, mert csak így tudjuk elkülöníteni az összeget, így tudjuk, hogy erre a projektre szántad!
Bővebb infó: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adományozás

 

Bankszámlaszám: 10700158-67637539-51100005

Facebook

Cicások csoportja!

 
Cicatartók és kedvelők Klubja
Nyilvános csoport · 358 tag
Csatlakozás
Szabályzat! Kedves Klubtagok! Ezt a csoportot azért hoztuk létre, hogy megmutassuk kedvencünket és segítséget nyújtsunk egymásnak a cicatartás nehézsé...
 

Csatlakozz

Életmentő

Sünmentő

Segítség